Podwójny mus czekoladowo-mascarpone


Pora rozpocząć uzupełnianie działu "kulinaria" :) Na pierwszy przepis wybrałam obłędny deser, który niedawno udało mi się stworzyć - połączenie musu czekoladowego z musem waniliowym z mascarpone. Moim zdaniem jest to idealne połączenie, które potrafi wprowadzić w błogi stan :) 


/ PRZEPIS /

Mus czekoladowy*:
2 tabliczki gorzkiej czekolady
3 jajka
5 łyżeczek cukru trzcinowego
200g śmietany kremówki
1 łyżka whisky
szczypta soli

Czekoladę łamiemy na kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jajka sparzamy wrzątkiem. Żółtka ucieramy z cukrem. Ubijamy pianę z białek na sztywno (możemy dodać szczyptę soli). Ubijamy również śmietanę. Czekoladę łączymy z żółtkami, ubitą śmietaną, dodajemy brandy. Na końcu dodajemy białka, delikatnie mieszając. Przekładamy do pucharków/kokilek/kieliszków, mniej więcej do połowy ich wysokości, możemy wstawić do lodówki na czas przygotowanie drugiego musu.

Mus z mascarpone**:
250 g serka mascarpone
2 żółtka
70 ml wody
70 g waniliowego cukru pudru***
200 ml śmietanki 36% ubitej na sztywną pianę
laska wanilii

W małym rondelku mieszamy wodę i cukier waniliowy, wrzucamy laskę wanilii wraz z wydrążonymi z niej ziarnami i podgrzewaj na średnim ogniu. Gdy całość zacznie wrzeć i cukier się rozpuści, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Do żaroodpornej miski wkładamy żółtka i powyższy wystudzony syrop cukrowy, przekładamy ją nad garnek z gotującą się wodą i ubijamy trzepaczką, aż masa stanie się gęsta i kremowa. Zdejmujemy miskę z garnka i dodaj do powstałej masy serek mascarpone. Całość dokładnie mieszamy trzepaczką, następnie dodajemy ubitą śmietankę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przekładamy mus na wcześniej przygotowany mus czekoladowy. Wkładamy do lodówki i schładzamy przez co najmniej 3 godziny. Przed podaniem posypujemy kakao.

* przepis pochodzi z książki "Rok w kuchni. Jesień/zima" przygotowanej przez magazyn Kuchnia
** przepis z bloga karmelowy.pl (nieco przeze mnie zmodyfikowany)
*** domowy cukier waniliowy możemy przygotować wykorzystując zużyte laski wanilii - przekładamy je do słoika z cukrem pudrem, czekamy 1-2 tygodnie, czasem potrząsamy słoikiem, aby aromat wanilii równomiernie się rozłożył.



0 odpowiedzi:

Prześlij komentarz

 

O mnie

Moje zdjęcie
Freelance Photographer

Fotografia to moja pasja i sposób na oderwanie się od rzeczywistości. Największą przyjemność sprawia mi praca z ludźmi, ponieważ wyzwala kreatywność i pozwala puścić wodze fantazji. Zależy mi na wydobyciu piękna zewnętrznego i wewnętrznego fotografowanych osób. Do każdej sesji podchodzę indywidualnie i gwarantuję niepowtarzalne ujęcia. Zapraszam do współpracy :)

KONTAKT

Wszelkie pytania czy propozycje współpracy proszę kierować na:
e-mail: sabbi.photo@gmail.com
telefon: 693857683